Serviks Kanseri (Rahim ağzı)

Endometrium Kanseri (Rahim iç zarı)

Over Kanseri (Yumurtalık)

Vulva Kanseri

Doğum Kontrol Hapları ve Kanser

Kanserde Erken Teşhis

HPV ve Preinvaziv Servikal Patolojiler

HPV Aşıları

Yumurta Kistlerine Dikkat!

 

   Google
 
 

                           HPV ve PREİNVAZİV SERVİKAL PATOLOJİLER       

            HPV yaklaşık 100 ayrı tipi olan deri ve vücut iç boşluklarını örten epitel tabakada değişik hastalıklara neden olabilen insana özgü bir virüstür. Bu virüslerden yaklaşık 30 tane kadarı cinsel temas ile geçer ve genital bölgelerde hastalık yapar. Bu hastalıklar genital siğiller (kondilomata akuminata), kanser öncesi patolojiler ve başlıca rahim ağzı (serviks) kanseridir. HPV lerden yaklaşık 15 kadarı kanser açısından yüksek riskli (onkojenik) kabul edilir. Bugüne dek yapılan araştırmalarda rahim ağzı kanseri tanısı konmuş hastalarda neredeyse %100 oranında HPV nin varlığı kanıtlanmıştır. HPV 16 yaklaşık %50 olguda, HPV 18 de %20 olguda mevcuttur.

            Virüsü taşıyan kimselerle yapılan cinsel temasla virüs bulaşır. Cinsel organ ciltlerinin teması bile bulaşma olarak yeterli olabilmektedir. Virüs bulaştıktan sonra bazı kadınlarda siğil, bazı kadınlarda da deri, vajina ve servikste çıplak gözle görülemeyen birtakım değişiklikler ortaya çıkar. Virüsün yaptığı bu enfeksiyona ikincil değişiklikler çoğu zaman vücut bağışık sistemi yardımı ile ortadan kaldırılabilmektedir. 1 yıl geçtiği halde hala virüsun yol açtığı değişiklikler sebat ediyorsa persistan hastalık kabul edilir. Virüsü taşıyan kişile başkalarına bulaştırabilir, bazen bu bulaştırıcılık hayat boyu sürebilir.

            Rahim ağzından sürüntü ile alınan akıntı numunesinde vücuttan dökülmüş hücreler mikroskop altında incelenebilir. İlk defa Papanikolau isimli bir araştırıcı tarafından tariflenen bu işleme kısaca Pap smear de denir. Tamamen ağrısız olan bu işlem herhangi bir jinekolojik muayene esnasında yapılabilir. Sadece işlem sırasında adetli olunmaması ve işlemden 2 gün öncesinden itibaren vajinaya ilaç konmaması ve cinsel ilişkide bulunulmaması arzulanır. Bu şekilde anormal görünüm veren hücreler tanımlanabilir. Sitoloji-patoloji uzmanının değerlendirdiği pap smear testinin sonucunda düşük veya yüksek dereceli kanser öncüsü patolojiler tanımlanabilir.

            Pap smear testinde anormal hücresel değişiklikler tanımlandığında hastalar kolposkopi denilen ileri incelemeye alınmalıdır. Güçlü bir ışık kaynağı yardımı ile rahim ağzını büyüterek yapılan bu özel inceleme sayesinde rahim ağzındaki anormal bölgeler tanımlanarak biopsi alınacak bölgenin tanımlanmasına yardımcı olur. Bu muayene yöntemi ve biopsi genellikle ofis ve rutin muayene koşullarında yapılabilir ve genellikle ağrısızdır. Biopsi sonucuna göre rahim ağzı kanser öncüsü hastalığın düzeyi tanımlanmış olur.

            Düşük dereceli kanser öncüsü hastalık (Low grade SIL ya da CIN 1), %70 olasılıkla 1 yıl içinde kendiliğinden geçer. Hastalar konunun uzmanı bir hekim tarafından izlenebilirler. 1 yıl içinde sebat eden hastalığı olanlar tedavi edilmelidir. Yüksek dereceli kanser öncüsü hastalık (High grade SIL ya da CIN 2-3) tanısı konduğunda ise tedavi edilmelidir.

            Tedavi için yüzeyel tahrip edici tedaviler (cryo) seçilebileceği gibi patolojik inceleme fırsatı da verebilmesi nedeniyle konizasyon denilen küçük operasyonlar yapılabilir. En sık tercih edilen yönem LEEP diye kısaltılan özel luplar ve koter kullanılarak yapılanıdır. Kısa süreli genel anestezi tercih edilebilir. Kolposkopik görünüm altında lezyonun sınırları izlenerek yapılması daha başarılı sonuçların alınmasına yardımcı olur. Konizasyon ameliyatları laser veya bistüri (neşter) kullanılarak da yapılabilir. Bu ameliyatın en sık görülen komplikasyonu kanamadır ve %1 den az görülür. Yine % 1 den az olmak üzere rahim ağzı darlığı (stenoz), kısırlık (rahim ağzı mukus yapısının niteliğinin bozulmasına bağlı), gebelik esnasında rahim ağzı yetersizliğine bağlı geç (büyük) düşük olabilir. Kısırlığa yol açabilecek başka sebepler yoksa rahim ağzı mukus yapı bozukluğuna bağlı kısırlık IUI (aşılama) tedavisiyle kolaylıkla aşılabilmektedir. Keza rahim ağzı yetersizliği saptanan gebelere rahim ağzı dikişi (sirklaj) konulabilir.

            Kuşkusuz rahim ağzı kanseri öncüsü tanısı konmuş hastalar pap smear ve kolposkopi yöntemleri ile yakın takip altında olmalıdır.

 
 
               

                                                                                                   Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.