Serviks Kanseri (Rahim ağzı)

Endometrium Kanseri (Rahim iç zarı)

Over Kanseri (Yumurtalık)

Vulva Kanseri

Doğum Kontrol Hapları ve Kanser

Kanserde Erken Teşhis

HPV ve Preinvaziv Servikal Patolojiler

HPV Aşıları

Yumurta Kistlerine Dikkat!

 

   Google
 
 

RAHİM AĞZI KANSERİ 

            Serviks kanseri olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri sebebi, kanser öncüsü dönemleri iyi bilinen bir kanserdir. Tıpta ilk defa bir yöntem uygulanarak tüm kadınların taranması ile kanser öncüsü hastalık aşamasında hastalığın saptanarak tedavi edilebildiği bu kanser, yıllar içerisinde giderek daha az görünür olmuştur. Tarama testi olarak kullanılan pap smear testi cinsel ilişkiye başlandığı sene ilki yapılmak üzere yılda bir yapılmalıdır. Üç defa senede bir yapılan pap smear testi sonuçları normal daha sonra 70 yaşında dek 3 yılda bir yapılabilir.

            HPV denen insana özgü bir virus ile serviks kanseri arasındaki bağ %100 e yakındır. Cinsel dokunma ve temas ile geçen bu virüsün yaklaşık 15 tanesi kanser açısından yüksek risklidir. Ancak HPV 16 serviks kanserlerinin %50 sinde, HPV 18 ise %20 sinde bulunmaktadır. İkisi birlikte tüm serviks kanserlerinin %70 inden sorumludur. Son yıllarda bu iki virüse karşı etkin aşılar çıkarılmıştır. (Bkz HPV aşıları)

            Klinik bulgular: Çoğu zaman anormal kanama ile kendini gösterir. Kanama daha çok cinsel temas sırasında olmaktadır. Nadiren ikincil enfeksiyona bağlı pis kokulu akıntı yapabilir. İlerlemiş dönmelerde ağrı da eklenebilir. Normal jinekolojik muayene ile kolaylıkla görülebilir ve biopsi ile de tanısı kesinleştirilir.

            Evreleme: Tüm kanserlerde olduğu gibi tedaviye başlanmadan önce hastalığın hangi evrede olduğu araştırılır. Buna evreleme denir.

            Tedavi: Erken evrede yani hastalık rahim ağzına sınırlı iken radikal cerrahi girişim yapılır. İlk defa 1898 yılında Wertheim adlı bir bilim adamı tarafından yapıldığı için o zamandan beri bu bilim adamının adı ile anılır. Rahim çevre dokuları ile birlikte çıkarılır. Hastalığı sıçraması olası bölgesel büyük damarların çevresindeki lenf bezeleri de çıkarılmalıdır. Oldukça zorlu ve büyük bir operasyon olan Wertheim ameliyatı iyi huylu hastalıklar için yapılan histerektomilerden (rahimin çıkarılması) oldukça farklıdır ve konularında uzman olan (jinekolog onkolog) kişilerce uygulanabilmektedir.

            Ameliyat ile çıkarılan dokular ayrıntılı patolojik incelemeye tabi tutulur. Lenf bezesine sıçrama tespit edilen ya da tekrarlama açısından yüksek risk taşıyan hastalara radyasyon tedavisi eklenebilir. Metastatik ya da nüks olgulara ise kemoterapi verilebilir.

            Özellikle erken evrede tespit edilmiş ve uygun tedavi edilmiş olgularda tamamen iyileşme %90 lar civarındadır.

 
 
 
               

                                                                                                   Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.