Serviks Kanseri (Rahim ağzı)

Endometrium Kanseri (Rahim iç zarı)

Over Kanseri (Yumurtalık)

Vulva Kanseri

Doğum Kontrol Hapları ve Kanser

Kanserde Erken Teşhis

HPV ve Preinvaziv Servikal Patolojiler

HPV Aşıları

Yumurta Kistlerine Dikkat!

 

   Google
 
 

OVER (YUMURTALIK) KANSERİ

            Jinekolojik kanserler arasında görülme sıklığı açısından ikinci sırada, ölüme yol açma açısından birinci sırada gelir. Serviks kanseri gibi erken tanı olanağı pek yoktur. Bunun sebebi erken dönemde bulguların çok silik olması ve semptomlar ortaya çıktığında çoğunlukla metastaz yapmış olmasıdır.

            Over dokusunda çok farklı nitelikte olan hücre grupları olduğu için çok farklı nitelikte tümöral yapı görülebilir. Ancak en çok overin örtücü tabakasından gelişen (epitelyal) kanserler görülür.

            Semptom olarak çoğu zaman ele gelen ya da rutin jinekolojik muayenede saptanan bir kitle şeklindedir. Belli belirsiz ağrı, karında şişkinlik, karın içerisinde sıvı (ascite) toplanması, şişkinlik bulgu olabilir. Tanıda jinekolojik muayenenin yanı sıra görüntüleme yöntemleri (ultrason, tomografi, MR, PET) yardımcı olabilir. Bazı tümör marker ları (belirteçler) tanıda yardımcı olabilirlerse de çoğunlukla tanısı konmuş hastaklarda tedavi seyri açısından yararlıdır. Bu markerlardan en yararlı olanı CA 125 dir. Serum CA 125 seviyesi sağlıklı insanlarda tarama testi olarak kullanılamamaktadır. CA 125 seviyesi yüksek olan birçok kişi vardır. Özellikle menopoz öncesi dönemde myom, iltihaplar, endometriosis, gebelik, adet sırasında da pozitif olabilmektedir. Yüksek değerlerin eşlik ettiği ve overde kitle bulunduğu durumlarda daha anlamlıdır.

            Over kanserinde tanı cerrahi sırasında konur. Yani cerrahi hem tanı fırsatı verir hem de tedavinin ilk aşamasıdır. Overde bir kitle nedeniyle operasyon yapılacaksa ve kanser olasılığı varsa cerrahi ile kitle çıkarılıp frozen incelemesine gönderilir. Bu yöntem ile ameliyat sürerken ön patolojik tanı alınabilir. Yani kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğu anlaşılabilir. Cerrahi tedavi seyri buna göre kararlaştırılır. Eğer iyi huylu ise kitlenin çıkarılması yeterlidir. Rahim ya da diğer jinekolojik organların çıkarılması eşlik eden hastalıklar, hastanın yaşı ve doğurganlık durumu, menopoz durumuna göre karar verilir. Eğer kitle kötü huylu ise kitlenin çıkarılmasının yanı sıra hastalığın yayılmasını değerlendirecek karın içi biopsiler (omentum, lenf bezleri, apendiks, diğer peritondaki kuşkulu alanlar) alınır. Bu ameliyata evrelendirme ameliyatı denir. İlerlemiş ve metastaz yapmış olgularda ise çok agresif bir cerrahi ile çıkarılabilen tüm tümörler çıkarılmalıdır. Geride bırakılan en büyük tümör çapının  1 cm nin altına indirilmesine çalışılır. Bu amaçla gerekirse omentum, dalak ve bir kısım barsak çıkarılması yapılır.

            Cerrahi sonrası hastaların kesin patolojik değerlendirilmesi yapıldıktan sonra önemli bir kısım hastaya kemoterapi verilir. Over kanserli hastaların önemli bir kısmı kemoterapiye yanıt verir ve hastalar yarar görürler. Modern kemoterapi olanakları ile hastaların yaşam süreleri oldukça uzamıştır. Hastalığın seyrini bilen kanser cerrahisi ve tedavisi konusunda deneyimli bir hekim tarafından yürütülecek bir tedavinin başarısı yüksektir.

 

 
 
 
               

                                                                                                   Copyright 2008 © Tüm Haklari Saklıdır.